Vrlo korisni savjeti i linkovi za blogere – (english sources)

blogging-441005_1280

Prethodnih dana bila sam u potpunosti posvećena istraživanju, što nije bilo nimalo lako s obzirom na malo dijete i ostale obveze u kućanstvu. No nisam imala mira. Morala sam istražiti područje kojim se bavim. Dakako da imam još puno posla, ali mi je jako drago što mislim da sam u kratko vrijeme puno naučila. Za informacije koje vam nudim, sjedila sam satima ispred kompjutera (u preskocima), čitala i upijala. Želim to sad podijeliti s vama.

Startanje (start-up)

Većina novih blogera ima problem sa startanjem. Ne mislim samo na kvalitetan sadržaj, već i na analitiku, stvaranje e-mail liste, dodavanje kontakt forme, dodavanje ikona za dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama i dr.

Tako da bih vam preporučila program koji je meni uveliko olakšao gore navedeno i pokrila sam gotovo sva područja tim jednim jedinim programom – Sumo.me

Vrlo je jednostavan za dodavanje na blog. Registrirate se, dodate vašu stranicu i, kopirate HTML kod i to je to.

Napomena: ne možete ga koristiti ako imate platformu WP koja je besplatna, dakle, dok niste “upgrade” svoj račun (kao i plugin-ove uopće dok ste na besplatnoj platformi). Blogger vam to dopušta.

Nakon registracije i instalacije na blogu vam se pojave gumbići za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama i vidljivisu svima. Tako da tko god posjeti vašu stanicu, vrlo lako može podijelit vaš sadržaj što je iznimno bitno. I ne samo to, već vam javlja koliko puta je podijeljen i na kojim mrežama (morate priznati da je naporno odlaziti zasebno na stranice i dijeliti sadržaj). Evo, možete vidjeti kako to izgleda na mom blogu.

S desne strane imate navigaciju. Ondje imate opcije što želite uvrstiti u blog, a da vam služi. Tu su Google analitika (prvo morate otići dodati račun na “Google analytics”, a onda imate opciju da ne morate dodavati HTML kod, već samo uključite i program sam “povuče” podatke.

Imate aplikaciju za stvaranje e-liste, kao i gotov kontakt obrazac kako u običnoj kotakt formi, tako i u formi za “download”.

Imate i opciju uvida u promet pute mobitela, što je zgodno. Tu je još i program koji omogućuje dijeljenje fotografija vašeg posta i dr, kao i “tracking” sadržaja s vaše stranice na kojem se posjetitelji najčešće sadržavaju (Content Analytics) i gdje napuštaju vašu stanicu. Dobro je znati, kako biste znali kako ubuduće upravljati sadržajem. Osim ako mislite da vam je bolje ne znati. 🙂

Nemam vremena za pisanje

Pročitah sinoć predivan post (na engleskom jeziku) gdje “freelance” spisateljica kaže kako je i sama majka i kako nikad nije trenutak, ako bude pronalazila izgovore tipa – učinit ću to kad djeca malo porastu, krenu u vrtić, školu i dr.

Dok ovo pišem, već sam se “posvađala” s kćeri koja je trenutno prehlađena, pa je pomalo nervozna i ne želi biti sama. Napravila sam joj doručak, presvukla je, skuhala čaj…U međuvremenu je odlučila sići s kauča, pa sam je morala ići obući i obuti joj papuče.

Više puta otišla sam, dakle, od svog radnog stola i obavljala druge stvari. To se ne vidi dok čitate tekst. 🙂 Dakle, pisati mi nije nimalo lako, ali se može!!! Sve je stvar dobre volje i organizacije! Jer, pogledate li moj blog, vidite da je moje pisanje gotovo redovito.

Svakako bih savjetovala da ne činite što i ja, pogotovo ako ste novi bloger/blogerica – nemojte žuriti i zatrpavati se informacijama, jer više nećete znati gdje ste. Polako… Sve će se posložiti i doći na svoje.

keyboard-561124_1280

Pisanje na engleskom jeziku

Da se vratim na post koji me ohrabrio. Dakle, “freelance” spisateljica, još, navodi dobra kako Engleski jezik nije njezin materinji. Ovo je važno za one koji žele pisati na engleskom jeziku, ali se ne usuđuju. Za mene je to bila rečenica od iznimne važnosti. To što sam pročitala pomoglo mi je da ostanem i dalje usredotočena i motivirana. Evo, možete pročitati i sami – OVDJE (tekst je na engleskom jeziku).

Moj prvi engleski post bio je katastrofalan. Neko vrijeme živjela sam na engleskom govornom području, no “doma” sam već više od 10 god. Barem 40 posto engleskog jezika mi se “izgubilo”. Onda sam odlučila investirati u Grammarly s kojim sam prezadovoljna. Moj Engleski se također bitno popravio s tim da dosta komuniciranim i s blogerima s engleskog govornog područja. Mislim da je to definitivno jedan od najboljih programa za analizu grešaka.

Ono što mi se posebno od njega sviđa je to, da možete odabrati tip članka- je l’ to članak za novine, blog, zamolba za posao i on prema izabranom ispravlja vaše greške. Recimo, ono što je za blog u redu, nije dovoljno dobro za neki formalan članak. Tako da vam ako pišete, recimo, novinski članak sugerira upotrebu nekih “ozbiljnijih” riječi.

Ukoliko trenutno nemate love za investirati u program, imate dosta dobar i BESPLATAN program:

Hvala kolegici Blaženki za preporuku. Isprobala sam i Ginger, ali nisam zadovoljna rezultatom. Jako puno grešaka taj program previdi.

Društvene mreže

Nekoliko savjeta i trikova, vezano za društvene mreže:

Twitter

Počevši s uporabom Twittera znala sam vrlo malo. No onda sam uvidjela kako stvari ondje, zapravo, jako dobro funkcioniraju. Ono što je prednost Twittera je da ondje ima jako puno blogera i pisaca i da informacije kolaju brzo. Isto tako, s obzirom na slične interese, ne morate nekog vrlo dobro upoznati kako bi ste ga dodali za prijatelja. Možda ne morate niti na FB, ali ja sam imala tu predrasudu.

Ono što većina čini kad dobije poruku ako ga je druga osoba dodala, je to da pošalje par krathih rečenica tipa: hvala ti što me pratiš (follow button), posjeti mou stranicu – link – ili grupu – link. Nadam se da ćemo se i dalje sretati. Nitko neće misliti da ste prenapadni, jer to tako ondje funkcionira.

Isto tako, slobodno nakon što napišete status ili podijeliti sadržaj, možete napisati – molim vas RT, ili please RT. U prijevodu, molim vas “ritvitajte”. I to je isto tako sasvim ok.

I nemojte misliti da je Twitter samo to. Pogledajte, molim vas još – OVO!

I nadalje, kad pomislim(o) to je to, ima JOŠ!!!
Ova stranica vam služi za lakšu navigaciju. Kad dođete na Twitter stranicu, pojma nemate što se dešavalo jučer. Ovdje imate cjelokupni uvid, kome niste odgovorili, tko vam je ili nije odgovorio, tko vas je dodao i dr. Izvrsno!!! Sve vrlo pregledno i na jednom mjestu.

I onda kad stvarno mislim da sam vam sve podijelila, onda još upoznam i – OVO!

FB grupe (engleski)

The Smart Passive Income
Grupa ima gotovo 17.000 članova. U vrlo vrlo kratkom roku ćete dobiti odgovor.
“Open day” za oglašavanje stranice/ bloga je ponedjeljkom.

Show your blog Love

Blogger2Business

The Blog Loft

Blooging boost
(trenutno javlja grešku i nije vidljiv, pa ne mogu kopirati link)

Boost your traffic

Ovo je odlična stranica s jako puno dobrih sadržaja. Pregled postova je ogroman.

Blog istog autora možete pogledati – OVDJE!

The creative’s corner (community)

FB grupa koju sam nedavno otvorila i u koju ste svakako dobrodošli:
Share your blogs + Tips and Tricks

S obzirom da gotovo u svakoj grupi postoje neka pravila i obično jednom tjedno možete podijelti post, osmislila sam grupu (doduše samo za engleskog govorno područje) gdje možete stavljati dva posta dnevno. Jedan vaš post i još jedan post koji mislite da bi mogao biti od pomoći drugima.

Forum – Digital Point

Ovo je jedinstven forum koji je, kako bismo rekli u žargonu – BOMBA!!!
Pokrivena su pitanja i odgovori iz gotovo svih područja.

Forum je podijeljen na više sekcija:

– Search Engines (Google, Yahoo, Bing, Analytics…)

– Business and Marketing (General Business, General Marketing, Article   Marketplace, Domain Names…)

– Design (HTML, CSS, Blogging…)

– Development (Programming, Java Script, Web hosting, Security…)

– Buy, Sell or Trade (Traffic, Web hosting, Signature links, Templates, Articles, Advertising…)

– The Digital point (Design, SEO, Websites, Legacy…)

Napomena: Ne možete dodati potpis, dok nemate tri “lajka”, no to steknete vrlo brzo pomažući drugima.

Koje god pitanje sam postavila, odgovor sam dobila u jako brzom roku. I to vrlo kvalitetne odgovore.

Vizualni identitet – Infografika

Imala sam spremljen odličan post s infografikom, ali ga nažalost ne nalazim trenutno.

Većina stranica vezanih za infografiku ima besplatnu opciju, kao i opciju plaćanja. Većina stranica to ima. Koliko platite, ili ne platite toliko imate. 🙂

Vizualize me

Piktochart

Canva

Visme

Nisam vam ih opisivala, jer ćete sami vidjeti koje grupe i koji vizualni identiteti vam najbolje odgovaraju.

Komentari i sugestije su više nego dobrodošli.

Ukoliko vam je sadržaj bio od pomoći, budite i sami slobodno podijeliti post prijateljima.

Toliko do slijedećeg čitanja!!!

9 thoughts on “Vrlo korisni savjeti i linkovi za blogere – (english sources)

  • Vidjela sam i taj drugi, da…zaboravih ga navesti. Hvala!!!

 1. I opet ti se divim na nesebičnosti i trudu!! Puno korisnih informacija, i za početnike, i za one sa malo dužim stažom! Hvala 🙂

  • Hvala tebi na predivnom komnetaru! 🙂 Drago mi je ako svojim postovima mogu drugima biti od pomoći. I meni drugi pomažu. Lijepo je držati se zajedno. 🙂

 2. Istina je da se moze naci vrijeme i pored malog djeteta. Ti to dokazujes ovim tekstom. Hvala ti, meni je mnogo toga pomoglo

  • Hvala, Aprilia! Naravno da se može, samo treba posložiti prioritete i organizirati se. Drago mi je da ti je post bio od pomoći. 🙂

 3. Vrlo, vrlo koristan post! Da ne znam, nikad ne bih rekla da blogaš tek odnedavno 🙂 svaka čast i samo tako nastavi! 🙂

  • Hvala ti, Marijana Bojić! Drago mi je da je tako. Znači da moj trud nije bio uzalud. 🙂 Drago mi je da ti je post bio od koristi.

 4. Po mom mišljenju, sve gore su veliki free interpunkcije dame. Ona koju odaberete će ovisiti o njegovoj korisničko sučelje i druge osobne dotakne.

  To se, rekao je, to je teško izmjeriti koliko su točne te su u odnosu jedna na drugu. Ako niste sigurni o bilo koju od njih, ja bih alternativno predložiti premium Grammarly račun, koji se pojavljuje da imaju veliki ugled među izdavačima.

  A možete koristiti nešto poput zarezom provjeru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress spam blocked by CleanTalk.